Vattenkraft

Tekniken att utvinna el ur våra vattendrag är både väl utvecklad och beprövad. Produktionen sker genom att man låter vatten falla från ett vattenmagasin genom en turbin. En stor fördel med vattenkraft är att det går att styra produktionen efter elbehovet.

Det svenska energisystemet är byggt för att hantera förutsägbar elproduktion från ett begränsat antal stora anläggningar baserat på vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme. Drygt 250 stora kraftverk i de stora älvarna står för 98 procent av vattenkraftproduktionen. I det svenska elsystemet är vattenkraften idag den största förnybara energikällan och svarar för cirka 45 procent av elproduktionen. Vattenkraften tillsammans med kärnkraften utgör basen i det svenska elsystemet.

Förnybar reglerkraft

Vattenkraften ger förnybar energi och har en viktig roll som reglerkraft för sol och vind. Den kan balansera den varierade efterfrågan på el både över året och under ett dygn. Vattenkraften kommer att kunna fortsätta leverera ungefär lika mycket förnybar el som i dag, runt 68 TWh per år.

Att bygga ut vattenkraften mer är inte miljömässigt försvarbart eftersom det ger stor påverkan på naturen runt kraftverket. I dammen med dess varierande vattenyta är förhållandena helt annorlunda än i den fritt strömmande älven. Nedströms kraftverket är älvfåran nämligen ofta torrlagd långa sträckor.

Vattenkraft