Solenergi

Solenergin som träffar jordens yta under en timme räcker för att täcka världens energibehov under ett helt år. Utvecklingen av teknik för att kunna ta vara på en del av denna förnybara energi går fort framåt. Tekniken för att omvandla solenergin kan delas upp i solfångare och solceller. Solfångare används för att värma vatten eller luft. I solceller omvandlas solljus i stället till el.

I Sverige har vi bra förutsättningar för solceller då instrålningen ungefär motsvarar samma antal soltimmar som de i centrala Europa. Solceller är en av de mest framgångsrika och växande teknikerna för att generera ren och förnybar energi. De är en viktig del i vårt försök att minska vårt beroende av fossila bränslen och förbättra vår miljöpåverkan.

Större andel förnybar el

Redan idag finns en stor mängd förnybar elproduktion ansluten till Falbygden Energis elnät och våra investeringar förbereder för ännu mer vind och solkraft. Vi som oberoende och icke-diskriminerande eldistributör kan inte direkt påverka vilka producenter som väljer att ansluta sig till vårt nät. Vi försöker däremot att göra det enkelt att ansluta till exempel solceller och vindkraft. Under 2022 har antalet solceller i nätet fortsatt att öka. Av den totala överföringsvolymen under 2022 var 40,9 procent förnybar elproduktion som består av fossilfri kraftvärme, vind, vatten och sol.

Ny infrastruktur behövs

I takt med den pågående omställningen kommer det att krävas allt fler stam-, regional- och lokalnät för elöverföring. Inte minst kommer det att behövas ny infrastruktur som förbinder nya vindkraftparker, både på land och till havs, med elanvändarna.

Att aktivt driva på omställningen mot netto nollutsläpp ställer samtidigt nya och högre krav på elnätet. Det svenska systemet är byggt för att hantera förutsägbar elproduktion från ett begränsat antal stora anläggningar baserat på vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme. Elsystemet måste nu bli mer flexibelt och hantera ett ojämnt flöde med snabba och kraftiga variationer i elproduktionen från energikällor som sol och vind. Stora investeringar kommer även att krävas för befintliga elnät.