Denna sida uppdaterades senast 2022-06-28
2022-06-28: Energimyndighetens lägesbild över energiförsörjningen med anledning av kriget i Ukraina
2022-06-21: Energimyndigheten utlyser tidig varning
Energimyndigheten har idag utlyst krisnivå tidig varning för det västsvenska gasnätet. Detta som en följd av utlysningen av tidig varning av Energistyrelsen för gasnätet i Danmark.
Försörjningssituationen för gas i Sverige är fortsatt robust. Gasen till det europeiska systemet kommer från flera olika källor och det har sedan Rysslands invasion av Ukraina, pågått ett aktivt arbete att ställa om från rysk energi till energi från andra källor.
Beslutet från myndigheterna i Danmark och Sverige har sin grund i det politiska läget där man också sett reducerade gasleveranser till Europa via Nord Stream 1. Med tidig varning vill myndigheterna skicka en signal till marknadens aktörer att planera för sin försörjning av gas på längre sikt.
Lagren i Europa, och i den svensk-danska delen av systemet, är välfyllda inför hösten. De europeiska lagren är idag (2022-06-21) fyllda till drygt 50 procent och de danska till 75 procent. Lagren fylls fortsatt på och hittills har takten varit högre än vad som krävs för att nå EU:s mål om lagerfyllnad; enligt en av EU föreslagen förordning ska gaslagren i de europeiska länderna vara fyllda till minst 80 procent per 2022-11-01 inför vintersäsongen 2022/23.
Under hösten startar leveranserna av gas via Baltic Pipe, och om ett år är även Tyrafältet i Nordsjön igång igen efter renoveringen som pågått ett par år. Under normalår kommer i stort sett all gas till Sverige och Danmark från Tyrafälten, och systemet är nettoexportör av gas.
Omställningen av gasinfrastrukturen till mer biogas förväntas få en fortsatt stark utveckling. Idag utgör biogas 35 procent av gasen i det svenska systemet, vilket är en ökning med 29 procent jämfört med föregående år.
Länkar till meddelanden från Energistyrelsen och Energimyndigheten
Energistyrelsen
Energimyndigheten
Krisnivåer
Inom EU finns gemensamma regler for hur man ska hantera en försörjningsstörning. Det finns tre olika krisnivåer: tidig varning, beredskap respektive kris. Länk till nationell krisplan
---------------------------------------------------------
Aktuell information från Energimyndigheten:
Så påverkar invasionen av Ukraina Sveriges energiläge
Läs mer
Aktuell information från Nordion Energi:
För tillfället finns ingen störning på gasnätet. Försörjningsläget i Sverige är i nuläget robust.
Information om gasförsörjning i Sverige
Med anledning av kriget i Ukraina har vi fått frågor kring hur energiförsörjningsläget är i Sverige när det gäller gas.
Nordion Energi är ett energiinfrastrukturbolag och vi bedriver en samhällsviktig funktion där uppdraget är att se till att gasen kommer fram till våra kunder utan störningar och att systemet hålls öppet för alla som vill handla med gas. Vi varken producerar eller säljer gas.