28 oktober, 2014

Debattartikel i Dagens Samhälle - "Vi har inte råd att slösa bort vindkraften"

Produktionen av el genom vindkraft växer kraftigt. Men vad händer den dag då det blir en överproduktion? Något som kan ske snabbare än vi tror. Ny teknik gör lagring av elöverskottet möjlig.

Den förnybara elproduktionen växer kraftigt i Sverige. Inte minst vindkraften har efter de senaste årens utbyggnad bidragit till att vindproducerad el står för en allt större del av utbudet på elmarknaden. Det är en fantastisk utveckling.

Frågan är bara vad som händer den dag utbudet från vind- och solkraft överträffar vår efterfrågan? Om utbyggnaden följer de uppsatta planeringsmålen kan det ske snarare än vi tror. Ska överskottet en blåsig dag när efterfrågan från industri och konsumenter är låg gå till spillo? Eller finns det möjlighet att faktiskt lagra elöverskottet i gasnäten till perioder när efterfrågan är större? Eller till och med omvandla överskottet till ett förnybart drivmedel till bilar, bussar och lastbilar? 

Genom tekniken Power to Gas, en rad engagerade aktörer och finansiellt stöd från Energimyndigheten kan detta nu snart bli verklighet - även i Sverige. En lokaliseringsstudie har precis påbörjats för att se var en pilotanläggning skulle vara mest lämplig. Gotland, Falkenberg och Luleå är alla just nu intressanta platser. Det lokala politiska intresset och engagemanget blir en viktig del i det slutliga beslutet om lokalisering.

Power to gas knyter ihop energisystemen för el, gas och värme på ett effektivt sätt. Dessutom tillvaratas potentialen i vindkraft och i biogas samtidigt. Överskottsel från vindkraft används tillsammans med koldioxid för att bilda metan som är den kemiska förening som biogas mestadels består utav.

Tekniken är mycket uppmärksammad internationellt och det finns redan ett 40-tal pilotanläggningar i Europa, antingen i drift eller under byggnation. I vårt grannland Danmark ses Power to Gas som en del i att nå fossilfrihet till år 2050. I Tyskland har Audi redan en anläggning i gång där man med förnybar el och vatten tillverkar förnybar vätgas som bilar sedan kör på. Att vara med tidigt i denna utveckling handlar om att se och våga satsa på ny teknik, på nya möjligheter att minska utsläppen och samtidigt skapa nya arbetstillfällen.

Power to gas kan även bidra till ett effektivare utnyttjande av befintlig energiinfrastruktur och samtidigt minska investeringsbehovet i nya kraftledningar i vårt land.

Att inte ta tillvarata det framtida överskottet från vindkraftsproduktion menar vi vore ett slöseri som Sverige inte har råd med. Vi har många gånger varit föregångare och pionjär inom energiområdet och har nu möjlighet att ännu en gång utveckla ny teknik för lösningarna på dagens och framtidens problem. Det är hög tid att släppa det rådande stuprörstänket inom svensk energipolitik och inse att morgondagens lösningar kräver samverkan mellan energislagen och mellan aktörer för att skapa optimala och effektiva lösningar.

Med Power to gas tar vi nu ett nytt och viktigt steg. Gas i kombination med andra energiformer har mer möjligheter än vad de flesta anar. Tillsammans kan vi vara en del av den framtida lösningen.


Anders Mathiasson, vd Energigas Sverige
Johan Zettergren, chef marknad och affärsutveckling, Swedegas
Jens Melin, miljöchef Falkenberg Energi
Björn Aronsson, verksamhetsledare Vätgas Sverige
Martin Ragnar, vd Svenskt Gastekniskt Center
Karin Byman, energikonsult, ÅF
Tina Helin, vd E.ON Gas Sverige AB
Anna Alexandersson, verksamhetsledare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut
Håkan Axelsson, affärsutvecklare Öresundskraft
Magnus Ohlsson, vice vd Cementa

Debattartikel i Dagens Samhälle 2014-10-28.

Tillbaka till nyheter 2014